Την Κυριακή 9 Ιουνίουπραγματοποιήθηκε η 3η Παραδοσιακή Συνάντησηγ που διοργάνωσε ο Σύλλογος στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο της Πυλαίας και φέτεος υπήρχε ειδικό αφιέρωμα στους Βλάχους της Πυλαίας.

Οι Βλάχοι που κατοικούν στην Πυλαία κατάγονται από τα Μεγάλα Λιιβάδια του Πάικου Κιλκίς και άρχισαν να εγκαθίστανται κυρίως στη Βορειοανατολική πλευρά της Πυλαίας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν  κτηνοτρόφοι  - νομάδες και στην  αρχή χρησιμοποιούσαν την Πυλαία σαν Χειμαδιό, ενώ από το 1944 , που οι κατακτητές  Γερμανοί – ναζί καίνε το χωριό τους εγκαταστάθηκαν πια μόνιμα στη Πυλαία.

Η παράλληλη  συμβίωση των δυο πληθυσμών πέρασε από πολλά στάδια , θετικά και αρνητικά, αφού και οι δύο είχαν έντονη παράδοση και διατηρούσαν πιστά τα ήθη και έθιμά τους.

Μία από τις κυρίαρχες αντιλήψεις ήταν ότι δεν επιτρέπονταν οι μεταξύ του γάμοι και έτσι με το πέρασμα του καιρού, ενώ αναπτύχθηκαν με την  σχέσεις φιλίας και επαγγελματικής συνεργασίας για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν μικτοί γάμοι.

Ίσχυε μία άγραφη  κοινωνική απαγόρευση – ταμπού και από τα δύο μέρη , που όμως άρχισε δειλά- δειλά να υποχωρεί, όσο οι δύο πληθυσμοί  εξελίσσονται κοινωνικά και οικονομικά και όσο οι νεώτερες γενιές αλλάζουν αντιλήψεις.

Από την δεκαετία του 1950 αρχίζουν  οι μικτοί γάμοι αλλά και η διείσδυση των Βλάχων σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας με ολοένα  αυξανόμενους  ρυθμούς σε σημείο που γρήγορα επέρχεται η πλήρης κοινωνική τους ενσωμάτωση  ώστε σήμερα να προσδιορίζονται ως Πυλαιώτες με βλάχικη καταγωγή.

Ο Σύλλογος  κάνοντας μια αναφορά  στο παρελθόν αναβιώσε με ένα δρώμενο ¨Το Προξενιό ενός Βλάχου και μια Καπουτζηδιανής»  μια φάση της ζωής και της συνύπαρξης των δύο πληθυσμών για να αναδείξει μ΄αυτόν τον τρόπο την αλλαγή των νοοτροπιών που επέβαλαν οι νέοι άνθρωποι.

Συνήθως πριν το προξενιό οι ευκαιρίες που δίνονταν στους νιους να δουν τις κοπελιές ήταν οι χοροί που στον τόπο μας γίνονταν στο μεγάλο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία και στα ΑΛΩΝΙΑ ……

έτσι ξεκίνησε η εκδήλωση με το δρώμενο και ακολούθησαν χοροί των Βλάχων  απο τον Σύλλογο Γυναικών  Μεγάλων Λιβαδίων Πάϊκου Κιλκίς " ΟΙ ΑΡΜΑΝΕΣ " και ακολούθησαν χοροί της Πυλαίας από όλα τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.

Μοιράστηκαν πίτες και το καθιερωμένο ατζέμ πιλάφ σε όλους το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση και στο τέλος ακολούθησε γλέντι με την ορχήστρα και όλο τον κόσμο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ Δήμαρχος με την σύζυγό του, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.