Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012, με την ευκαιρία της παγκόσμιας Ημέρας  του Καταναλωτή, πραγματοποιήθκε ομιλία στην αίθοιυσα του Συλλόγου με θέμα : 'Οι διαστάσεις και η ηθική της κατανάλωσης.Ο ρόλος του πολίτη καταναλωτή στη σημερινή κοινωνία κρίσης" 

Ομιλητής ήταν ο κύριος Χάρης Λαζαρίδης, καθηγητής Μηχανικής τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και τ. πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ( Κέντρου Προστασίας του Καταναλωτή)

Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια για την διοργάνωση της ομιλίας είχε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κυρία Ράνια Μενκίσογλου - Σπυρούδη,καθηγήτρια στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.

Ο κ Λαζαρίδης πριν αρχίσει την εισήγησή του αναφέρθηκε στο Σύλλογο και έκανε πολύ θετικά σχόλια για τις πολλές και αξιόλογες  δραστηριότητες που έχει αναπτύξει στα τέσσερα χρόνια που λειτουργεί, και  τις οποίες έμαθε από την ιστοσελίδα που διατηρεί ο Σύλλογος στο Διαδίκτυο.

Ο ομιλητής  εξήγησε πως καθιερώθηκε η 15η Μαρτίου παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή ανέφερε ότι η κρίση της κοινωνίας αντανακλά και στην κρίση των αξιών , που οφείλεται στην κρίση της παιδείας. Απάντησε στα ερωτήματα όπως :τι αγαθά καταναλώνουμε (υλικά και άυλα),ποιες είναι οι ανάγκες που ικανοποιούμε με τα αγαθά που καταναλώνουμε ( βασικές και ελαστικές- υποκειμενικές ανάγκες) και τόνισε την ανάγκη να καταλάβει ο καθένας τι σημαίνει "άνθρωπος",ποιος είναι ο προσανατολισμός του , ποια είναι η αποστολή του στη ζωή, ώστε να απαλλαγεί   από τις εξαρτήσεις του, "τα τείχη του " όπως χαρακτηριστικά είπε, και να μπορεί αυτόνομα και ελεύθερα να αποφασίζει  τί θέλει και τι πραγματικά χρειάζεται, χωρίς να χειραγωγείται  η καταναλωτική του συμπεριφορά από εισαγόμενα πρότυπα.

Αναφέρθηκε στις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, υπαρξιακές, περιβαλλοντικές, ηθικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις της κατανάλωσης και τόνισε ότι χρειζόμαστε ανθρωπιστική - ανθρωποκεντρική παιδεία, καταναλωτική αγωγή, αγωγή του πολίτη και να δημιουργήσουμε μία νέα κοινωνία. Η καταναλωτική αγωγή και η διατροφική αγωγή πρέπει να καθιερωθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε οι σημερινοί μαθητές να αποτελέσουν την νέα κοινωνία των πολιτών με κεκτημένες τις θεμελιώδεις  αρχές και αξίες στη φιλοσοφία της διαβίωσης.

Στη συνέχεια ανάλυσε  το περιεχόμενο της καταναλωτικής αγωγής, τα δικαιώματα του καταναλωτή και το ρόλο του οργανωμένου καταναλωτή.

Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη να ισχυροποιήσουμε το καταναλωτικό κίνημα με την συμμετοχή μας σε ενώσεις , όπως το ΚΕΠΚΑ γιατί "μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά"

Ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις .

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου ευχαριστούν για μία ακόμη φορά τον κύριο Λαζαρίδη για το χρόνο που διέθεσε και  τις πολύτιμες γνώσεις που μετέφερε σε ένα ακρωατήριο γυναικών, που κατά ένα μεγάλο μέρος προσδιορίζουν την κατανάλωση αφού αυτές έχουν  κατά κύριο λόγο  την ευθύνη των αγορών του κάθε νοικοκυριού.